Actualitat
Participem en el Mobile World Congress mostrant el resultat del Pilot 5G Catalunya
Els diferents casos d'ús han demostrat l'eficiència del 5G per a millorar la qualitat de vida de les persones i les organitzacions
El Projecte 5G Catalunya que iniciem en 2020 al costat de set empreses sòcies, i liderat per Cellnex Telecom i Grupo MásMóvil, conclou la presentació dels seus casos d'ús en el Mobile World Congress de Barcelona.
La iniciativa, impulsada per Red.es, ha consistit en set casos d'ús en àmbits com l'educació, la indústria, el comerç, la mobilitat, la seguretat, els serveis de xarxa 5G i la transmissió d'esdeveniments en directe.
Des de Nae hem assumit el repte amb gran il·lusió perquè situar-nos a l'avantguarda del 5G, amb un impacte tan important, tant econòmic com social, representa el que ens mou cada dia: provocar el canvi.
Com a tancament del projecte, serem presents en el GSMA Foundry Innovation Showcase, en el Hall 4 de la Fira Gran Via, on s'exposarà una demo del cas dedicat a l'educació a distància mitjançant suport hologràfic.
Aquest projecte va consistir a connectar a interlocutors que es trobaven en diferents localitzacions, establint comunicació bidireccional i eliminant les distàncies físiques gràcies a l'ús del 5G.
A més d'aquest cas, el Projecte 5G Catalunya ha desenvolupat les següents solucions:
Gestió de la seguretat ciutadana i emergències
La qualitat i la velocitat d'accés a la informació que ofereix el 5G fa possible que, mitjançant càmeres de vídeo situades en mobiliari urbà, es pugui donar resposta als tres pilars bàsics de la seguretat: prevenció, intervenció ràpida i extracció de conclusions, mitjançant l'anàlisi de situacions d'emergència o seguretat urbana ja esdevingudes. La transmissió de dades, al costat d'una gran amplada de banda i l'ús d'intel·ligència artificial, permetran als cossos de seguretat preveure, detectar i analitzar situacions amb la finalitat de prendre decisions més eficients i eficaces.
Vehicles autònoms
El 5G ajuda a minimitzar els riscos durant la conducció de vehicles autònoms. Es tracta d'una aposta per l'adopció de solucions de mobilitat sostenible mitjançant l'ús de vehicles de conducció autònoma. Per a aconseguir una circulació segura és necessari que els vehicles sense conductor disposin d'una tecnologia que els permeti anticipar-se als contratemps que sorgeixin durant el camí. En aquest sentit, l'ús del 5G pot resultar clau.
Indústria 4.0
Mitjançant un sistema flexible de localització d'actius en planta s'ha aconseguit millorar l'eficiència i dotar de major seguretat la logística interna associada a la producció. Amb un marge d'error de pocs metres, aquesta solució permet obtenir la localització d'actius (que poden gestionar-se mitjançant una plataforma programari), traçar els recorreguts d'aquests actius i identificar situacions anòmales i anticipar-se a possibles accidents. L'aportació de la xarxa 5G és fonamental per a la simplificació de la infraestructura de xarxa, a aportar una baixa latència, suportar l'escenari amb mobilitat industrial i ser capaç de gestionar un alt nombre de dispositius connectats.
Ús de la xarxa 5G en el sector audiovisual
La transmissió de so i imatge en mil·lèsimes de segon permet aconseguir serveis de comunicació immersius gràcies a la baixa latència. A més, és possible evitar retards o interferències i transmetre simultàniament diversos senyals d'alta definició. D'aquesta manera, es confirma que la tecnologia 5G permet combinar continguts propis i d'aportació ciutadana en temps real.
Realitat augmentada per a la compra en línia i immersiva
Gràcies a la figura de l’Augmented Reality (AR) Personal Shopper, el venedor obté, a través d'ulleres de realitat augmentada, informació addicional sobre productes i establiments, amb l'objectiu d'enriquir l'experiència de compra en línia. S'utilitza un sistema de connexió basat en tecnologia 5G que envia al comprador la mateixa informació, juntament amb la interfície de realitat augmentada, perquè pugui visualitzar-la en un dispositiu i comunicar-se amb el venedor mitjançant videoconferència.
Gestió de la capacitat de xarxa en entorns d'alta afluència
Amb la finalitat de satisfer la demanda de connectivitat en llocs concorreguts, el model neutral host combinat amb Open RAN permet un desplegament de xarxa 5G virtualizada multioperador per a descongestionar la xarxa mòbil en zones d'alta afluència. Això facilita la connectivitat, gràcies al seu potencial tant tècnic, com d'eficiència de costos, en zones on pugui existir congestió en la xarxa mòbil a causa de l'afluència.
El projecte 5G Catalunya ha comptat, a més de Cellnex Telecom i el Grupo MásMóvil, amb Parlem Telecom, com a operadora; Augmenta Solutions, especialitzada en realitat augmentada per a la indústria; Atos, enginyeria líder internacional en transformació digital; Lenovo, multinacional tecnològica i Nearby Computing, plataforma per a l'orquestració i automatització de MEC i 5G.
Des de Nae ens hem encarregat de la gestió del projecte donant suport als membres del projecte, especialment a la gerència, mitjançant la gestió de la planificació, governance, riscos i qualitat.